Eén van de meer lucratieve manieren om mensen op te lichten de laatste jaren, is het bellen naar niets vermoedende mensen met de mededeling dat ze bellen namens Microsoft. Er wordt dan in gebrekkig Engels verteld dat er een virus op hun computer zit en dat ze bellen om dit op te lossen. Om een lang verhaal kort te maken: het zijn oplichters. Maar hoe zit het?

Werkwijze

De beller belt in vrij gebrekkig Engels naar uw vaste telefoon en heel soms naar uw mobiele nummer. De reden dat ze meestal naar uw vaste telefoon bellen is omdat dat nummer vaak in de telefoongids of elders is vermeld. Ze werken lijsten af in de hoop een keer beet te hebben. Meestal bellen de oplichters uit India of omliggende landen, wat ook terug te horen is aan het accent. Ze zitten daar in een callcenter met tientallen tegelijk te bellen.
U wordt meestal voorgehouden dat u een virus op uw computer heeft. Andere verhalen zijn dat uw Microsoft licentie is verlopen, dat er update is naar Windows 10 of zelfs dat er via uw computer naar kinderporno is gekeken. Er komen steeds meer verhalen bij, dus dit is zeker niet een complete lijst.
Daarnaast willen ze graag toegang tot uw computer om het probleem te onderzoeken, dat kan zijn via een programma als Teamviewer, of via andere alternatieven. Als ze eenmaal zijn ingelogd, dan laten ze u zogenaamd zien wat er mis is. Dat zijn gewone computerprocessen, alleen als u geen expert bent zult u dat niet herkennen.
In de meeste gevallen komt dan het echte moment van oplichting. Ze beginnen over de vergoeding van hun werkzaamheden. Dat kan variëren van een klein bedrag van € 15 euro tot zelfs € 500 euro. Ze verzoeken u dan om via internetbankieren het bedrag over te maken. Wat u alleen niet weet, is dat ze dan inmiddels het bedrag veranderen, naar een veel hoger bedrag. Volgens gegevens van de politie is er op die manier vorig jaar € 7 miljoen euro buitgemaakt in Nederland. De bedrag ligt mogelijk hoger, aangezien niet iedereen aangifte doet van oplichting.
Vervolgens doet de oplichter nog wat op uw computer en dan is het afgerond. Waarschijnlijk heeft u pas later door wat voor bedrag er van uw rekening af is geschreven.

Wat kan ik doen?

Het ligt voor de hand: de telefoon ophangen. Het is niet altijd even duidelijk dat het om oplichters gaat, aangezien het verhaal soms best plausibel klinkt. Daar zijn ze immers op getraind. Het is belangrijk u zelf de vraag te stellen waarom Microsoft u zou bellen. Er zijn wereldwijd ongeveer 1,5 miljard Windows gebruikers. Als Microsoft elke keer zou moeten bellen als er iemand een virus heeft, dan zouden ze duizenden mensen in dienst moeten nemen om iedereen te bereiken. Daarnaast kunnen ze het ook helemaal niet weten, tenzij uw computer actief wordt gemonitord. En dan heeft u een ander probleem. Ga er dus vanuit dat u nooit uit het niets gebeld zult worden door een bedrijf om u te helpen met een probleem dat u niet zelf gemeld heeft. Hetzelfde geldt overigens voor e-mails van banken, credit card bedrijven of Apple of Microsoft. U krijgt nooit zomaar zo’n mailtje.

Ik ben al opgelicht..

Het is belangrijk om te (laten) controleren of ze geen restanten op uw computer hebben achtergelaten waarmee ze later nog toegang kunnen krijgen tot uw systeem, of gegevens kunnen verzamelen, zoals wachtwoorden of betaalgegevens. En u zult er uw geld niet mee terugkrijgen, maar doe altijd aangifte. Hoe meer informatie de politie heeft, hoe meer ze kunnen doen om deze vorm van phishing te bestrijden.

Meer informatie: Politie