U komt vast weleens op het punt dat u zich begint te ergeren aan de snelheid van uw computer. Het duurt dan ineens wel heel erg lang om de mail te openen. Of het opstarten van de computer zelf duurt veel te lang. Is het dan altijd nodig om een nieuwe computer te kopen? Nee, zeker niet. In deze blog vertellen we over een aantal mogelijkheden die er zijn om de levensduur van de computer te verlengen. En dat voor een fractie van de prijs van een nieuwe PC of laptop.

Levensduur

Vaak wordt ons de vraag gesteld wat de levensduur is van een computer. Dat is niet een eenvoudige vraag om te beantwoorden. Dat hangt van veel omstandigheden af. In de eerste plaats is dat natuurlijk waar u het voor gebruikt. Niet elk gebruik is een even grote last voor de computer. Als u de computer primair gebruikt om te mailen, administratie te doen en om te surfen op internet dan is de levensduur vele malen langer dan wanneer u veel filmpjes maakt en foto’s bewerkt. Volgens de Belastingdienst schrijf je een computer in vijf jaar af. En hoewel dat voor sommige professionals zeker zal kloppen is het voor de meeste andere mensen niet het geval.

Oorzaak traagheid

Naarmate een computer langer in gebruik is neemt ook de vertraging toe. In de loop der jaren worden er steeds meer programma’s geïnstalleerd en misschien ook weer verwijderd. Dat laat allemaal sporen na die vertraging veroorzaken. Dat komt vaak door de harde schijf. Een ouderwetse harde schijf is een kastje met daarin draaiende schijven waar de data op wordt gezet. Het is enigszins te vergelijken met een LP. Naarmate er meer op komt te staan of gestaan heeft, duurt het steeds langer voordat bepaalde informatie terug te vinden is, door alle restanten en losse blokken die er tussen staan. Veel mensen zullen zich het defragmenteren herinneren, wat precies dit probleem aanpakte. Een echte versnelling leverde het alleen niet op.

Een ouderwetse harde schijf
Een ouderwetse harde schijf

Daarnaast is ook het werkgeheugen van belang. Vooral oudere computers hebben vaak een geheugen van 2 of 4 gigabyte. Dat is op zich niet zo erg, tot het moment dat je veel verschillende programma’s open hebt staan. En dat is niet altijd te zien, want die draaien vaak ook op de achtergrond. En ook daar is iets aan te doen.

De oplossing

De trage harde schijf uit het verleden heeft een hele snelle opvolger gekregen, de SSD (Solid State Disk). Het grote verschil is dat de data niet meer op een ronddraaiende schijf staat, maar op chips. Hierdoor is het veel sneller, maar tegelijkertijd ook een stuk duurzamer. Want geen bewegende delen betekent ook minder kwetsbaar.

SSD
Een SSD

Wat we dan dus doen is de oude schijf vervangen voor een SSD, waarop we de data overzetten. U zult zien dat het een enorme snelheidswinst oplevert. Alleen al het opstarten zal vele malen sneller gaan. Een voorbeeld: waar een computer vroeger er een seconde of vijftig over deed om op te starten, zal dat nu in minder dan tien seconden zo zijn.

Als we dan ook nog het oude werkgeheugen vervangen voor meer werkgeheugen, bijvoorbeeld van 4 GB naar 8 GB, zult u ook tijdens het werken merken dat u meer programma’s naast elkaar kunt laten draaien.

De kosten

Maar wat kosten deze ingrepen nou? Als we alleen naar de onderdelen kijken, dan is een SSD van 256 GB al verkrijgbaar vanaf € 50 euro. Als het uitbreiden van het geheugen dan ook een must is, dan komt daar nog tussen de € 50 en € 100 euro bij. Al met al bent u dan dus al vele honderden euro’s goedkoper uit dan bij een nieuwe PC of laptop.

Werkt dit ook voor mijn computer?

Zelfs als de computer een jaar of negen oud is, dan kan het al de moeite waard zijn. We kunnen altijd vrijblijvend even kijken wat de mogelijkheden zijn. Dit geldt zowel voor Apple computers, zoals een MacBook of iMac, als computers en laptops waar Windows op draait.

Interesse?

Denkt u dat uw computer wellicht ook een kandidaat is voor zo’n upgrade? Neemt u dan contact op via ons contactformulier. Dan laten we u kosteloos en vrijblijvend weten wat de mogelijkheden zijn.